5 Ocak 2024 Cihannumma Editör Ekibi

Merhaba

Mustafa ŞEN

Genel Başkan

Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği

Yepyeni bir dergi ile sizlerle birlikteyiz: Cihannüma Dergi…

Çevre olarak, dergileri hür fikrin kaleleri kabul eden bir tenevvür ve tefekkür geleneğinden geliyoruz. Bu iklimin gereklerinden biri olarak yeni bir dergiye hayat vermeye çalışacağız. İçerik ve üslup olarak derginin pür akademik tarzda mı yoksa entelektüel tarzda mı olması konusunda ciddi müzakerelerimiz oldu. 

Bu çerçevede, Cihannüma Dergi’nin belli bir ölçüde akademik, belli bir ölçüde ise entelektüel seviyede sentez oluşturması gerektiğine karar verdik. Bir başka ifade ile, dergimizin akademik altyapı üzerine yükselen bir entelektüel çizgisi olmasını düşündük. Elden geldiğince bu çizgiyi tutturmaya gayret edeceğiz.

Dergilerin çeşitli ihtiyaçlardan doğduğunu söylemeye gerek yok. Evet, dergiler bir boşluğu doldurmaya, bir açığı kapamaya çalışır. Aslında o boşluk hiç bir zaman dolmaz, o açık hiçbir zaman kapanmaz. Zira o sonsuz değişkenler arasındaki etkileşim gereği her dem kapanır ama her dem yeniden açılır. Cihannüma Dergi asla kapanmayacak olan bir açığın, entelektüel açığın, az da olsa kapanmasına katkıda bulunmak üzere yayın hayatına başladı. Umudumuz ve çabamız kendi mütevazi çerçevemizde yapılması gerekeni olması gerektiği gibi yapmak yönünde 
Dergi yılda dört sayı olarak yayımlanacaktır; çeyreklik aralıklarla, yani diğer bir ifade ile mevsimlik. Her sayıda başka bir kapak konumuz olacak, fakat elbette kapak konusu dışında başka mevzuların serbestçe işlendiği onlarca makaleden oluşan bir mecmua olarak karşınızda olacağız. Ortaya çıkan yeni düşünceler ışığında hep birlikte istikbali daha iyi okuma imkanlarına kavuşacağız. Fikrin fikri tetiklediği, açtığı ve beslediği; düşüncenin akla, zihne, müdrikeye ve muhayyileye düştüğü tefekkür ortamlarının daimi olması her zaman en büyük dileğimiz olacaktır. Ayrıca, bu ortama katkı sağlamak için, içinde bulunacağımız nazarî ve amelî süreçleri her zaman en üst düzeye çıkarmaya çalışacağız. İlerleyen yıllarda Cihannüma Dergi’nin çok dilli olmasını planlıyoruz. Başta Türkçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere başka dillerde de yayınlanmasını istiyoruz. Dergimiz farklı coğrafyaları besleyeceği gibi, kendisi de elbette oralardan beslenecektir. Bu karşılıklı öğrenim süreci, ülkeleri ve medeniyetleri hakikat ışığında birbirine daha da yakınlaştırmış olacaktır. Ayrıca Cihannüma Dergi ile beraber yeni çalışma alanlarını oluşturmuş, yeni sorumluluklar yüklenmiş olacağız. Sayı temalarımız bilimsel toplantı konularımızı oluşturacak, dosya içeriklerimiz politika notlarına dönüşecek.

Kısaca Cihannüma Dergi bizim için bereketli bir toprak, velûd bir ana rahmi olacak.

Başlangıcımızın hayırlı olması dileğiyle iyi okumalar...

Sunuş

Dr. Ömer Faruk YELKENCİ

Genel Yayın Yönetmeni

Muhterem Dostlar, yeni bir gün, “Cihannüma Dergi” elinizde; sizi okumaya gayret ediyor, bizi okumaya davet ediyor. İlk sayımız Kış 2020. Heyecanla açılan bir beyaz sayfa olsun diyoruz ve diliyoruz, insanlığın geleceğine dair ve bir dirilmeye hazırlık mevsiminde.

İlk sayımızın temasını “Müslüman Zihin ve Yapay Zekâ” olarak belirledik. Son dönemde üzerinde çokça konuşulsa da biz bu tartışmanın neresindeyiz? Görelim istedik. Konumumuz doğru bakış açısını yakalamaya uygun mu? Yeterli donanıma sahip miyiz? Yoksa yine seyirci mi kalacağız son üç asırda olduğu gibi? Yoksa kuru öykünmeler, boş iç geçirmeler mi olacak nasibimiz? Yoksa bu bir tuzak mı? Yapay zekâ eyleyecek mi? Yapay zekâ düşünecek mi? Yoksa eyvah, yapay zekâ hissedecek mi? Yoksa yoksa yapay zekâ kendisini de üretebilecek mi? Yapay zekâ, yapay zekâ yapabilecek mi? Biz korkularımızı mı büyüteceğiz yine, özgüvensizliğimizi mi besleyeceğiz öğrenilmiş bir çaresizlikle? Sorular sorular! Soruların peşinde koşmak var, cevapları bulmak ümidiyle. Önemli mi? Elbette. Ancak en önemlisi, inanıyoruz ki Müslüman bir zihinle yaklaşırsak meseleye, bir şeyler olacak: Bir idrak, bir şuur, bir şiar. Şiar varsa bohçanda, korkma! Bir dünya inşa edersin o zaman, zemini hayat olan ve hayat veren. Bir zihindir bütün bunları yapacak olan; Müslüman zihin, yapay zekâyı da hayata katacak ve faydasına dönüştürecek insanın.

Bu düşüncelerle Cihannüma Dergi’nin yayın hayatına katılışının ve ilk sayısı, Kış 2020’nin hayırlı olmasını diliyoruz.

Whatsapp Whatsapp