Sunuş
Her kelam, selam ile başlarsa güzel, her selam ise muhabbetle… Selam ve muhabbetle kıymetli okuyucularımız… Bir cihan mefkuresi diyerek başladığımız Cihanname’nin dördüncü sayısını sizlerle buluşturduk, hamdolsun. Bu sayımızda da sizlere fayda sağlayacak ve ilginizi çekecek bir içerik hazırlamaya çalıştık.
Sözlerime Filistin’de yaşanan mezalimi Rabbime şikayet ederek başlıyorum. Geçtiğimiz sayıda insanlığı tarif etmiş, ‘’bir değerler manzumesidir’’ demiştik. ‘’İnsana hizmet eden ve yaşamın anlam bulduğu, yaşatmanın anlam kazandığı ortak bir dildir’’ demiştik. Filistin’de yaşanan mezalime bakınca, değerlerini yitirmiş, ahlaki tüm benliğini bir kenara koymuş, insanlıktan ve insanlığından uzaklaşmış bir terör devletine tanıklık ediyoruz. Adını İsrail koyan bu örgütsel yapı, yeryüzünün utanç abidesi oldu artık. Böyle bir dönemde yanan, çatlayan şu yüreklerimize tercüman olsun diye ne yazılır, ne söylenir bilemiyorum.
Türkiye’nin Arap halklarıyla tarihî, kültürel ve sosyal yakınlığı gündemden düşmeyen ilişkiler ve bu ilişkilerin etkilediği geleceği inşa eden adımlar son zamanlarda çok daha fazla takip edilir oldu. Sayımızda bu konuyla alakalı dopdolu bir röportajı sizlerle buluşturuyoruz. Ahmet Yüksel Şimşek ile yaptığım söyleşiyi keyifle okuyacağınızı düşünüyorum. Emrullah Demirtaş geçtiğimiz sayıda olduğu gibi yine Amerika Birleşik Devletleri’ni inceliyor. Bu kez dış politikada gelenekler ve yenilikler üzerine bir bakış açısıyla değerlendiriyor. Kendini süper güç olarak anlatan bir ülkeyi bu analizlerle anlamaya çalışmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Hemen her sayıda sizlerle buluşan Mustafa Uzun’un bu sayıda mültecilik konusunu farklı bir açıdan ele aldığı makalesini sizlerle buluşturuyoruz. Mülteciliği, bir de Mustafa’dan okuyun. Ve Yavuz Selim Kurt’tun kaleme aldığı ‘’Çalınan Cennette Toprağa Düşenler’’ başlıklı eseriyle Filistin’de yaşatılan zulmün fotoğrağını paylaşıyoruz sizlerle. El-hidaye hareketinin balkanlardaki müslüman entelektüel yapılanmadaki etkileri üzerine Abdulhamit Bolat ve M. Huzeyfe Küçükaytekin’in kaleminden bir başka makale ile ardından balkanlara gidiyoruz. Müslüman aydınların hangi dinamiklerle şekillendiğini, nerelerden beslendiğini anlamamıza yardımcı olacak bu çalışmanın devamının geleceğini şimdiden müjdeleyebilirim. Ve Güney asya bölgesinin ekonomisini inceliyoruz bu sayımızda. Mohammad Nadimur Rahman’ın kaleminden keyifle okuyacağınız bir çalışmayla dünyada yaşanan iktisadi olaylara kapı açıyoruz. Nasipse önümüzdeki sayılarda dünya ekonomisi ve yaşanan iktisadi hadiselere daha fazla yer ayıracağız. Ve nihayet kendi coğrafyamız… Irak topraklarını yakından takip eden Hüseyin Can Topkaya’nın bölgedeki izlenimlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Dünya ile rekabette her geçen gün artan olumlu gelişmeler malumunuz. Uzay yarışında üst segmentte yer almak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Konuyla alakalı gelişmeleri bu sayıda sizlerle paylaşıyoruz. Beğeneceğinizi umuyorum. Bununla beraber dünyada yenilenebilir enerjinin geldiği noktayı konuşuyoruz. İngiltere ekonomisinden, Antartika’daki rekabetten, Almanya’da ırkçılığın ne hale geldiğine kadar birçok konuyu ele aldığımız bu sayıda, Tayvan’dan Çine, Çin’den ABD’ye kadar çeşitli içeriklerle sizi bir solukta dünya turuna çıkarıyoruz.
Cihanname’yi okumak cihanı anlamak için bir adımdan daha fazlasıdır. Biliyoruz… İnsanı ve insanlığın değerler manzumesini idrak edebilmek için ahlaki temelini yitirmemiş bir medeniyetin evlatları olarak, acziyetini zulmü ile örten çağımızın zillet ehlinden hesap sorulacak bir gün, buna inanıyoruz. Ufku, idraki ve feraseti ışıldayan bir nesil geliyor. Bu nesil bugüne hazır, yarına hazırlık yapıyor. Ehli zillet dünyası, tavsiyemiz odur ki, yarına iyi hazırlansın. Zalimlerin sonu hüsrandır. Bu tekerüre cihan bir kez daha tanıklık edecek, eminiz.
Dünya insanın yuvası, bizim yuvamız; insanlık ise bizim ahlaki değerlerimizden biri, vazgeçilmezimiz… Her sayıda kendini olgunlaştıran, bir yeryüzü mefkuresi olarak sizlerle buluşan Cihanname’yi takip ettiğiniz için teşekkür eder, selam sağlık ve afiyetler dilerim.
Dr. Muhammed İkbal BAKIRCI
Cihannüma Dış İlişkiler Komisyonu