2 Şubat 2024 Cihannumma Editör Ekibi

İngiltere Merkez Bankası, politika faizini yüzde 5,25 seviyesine sabitledi

İngiltere Merkez Bankası, (BoE) politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 5,25 seviyesine sabitledi. Ülkede uzun süredir görülen yüksek enflasyon ve artan faizler ekonomik durgunluğa sebep oldu. Ekonomistler, fiyat baskılarının kalıcı olması durumunda para politikasında daha fazla sıkılaşmaya gidileceğini belirtti.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi, (MPC) para politikasını yüzde 2'lik enflasyon hedefini, büyüme ve istihdamın sürdürülmesine yardımcı olacak şekilde belirleme kararı aldı.

MPC'nin temel amacı, enflasyonu düşürmeye yönelik adımlar atmak ve bunu Birleşik Krallık Merkez Bankası para politikası çerçevesinde fiyat istikrarının öncelikli hedefi olarak yansıtmak.

İNGİLTERE MERKEZ BANKASI'NDAN KRİTİK KARAR

MPC tarafından düzenlenen toplantıda Merkez Bankası, faiz oranının yüzde 5,25'te tutulması yönünde oy çoğunluğunu sağladı.

Dört üye faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 5,5'e çıkarmayı tercih etti.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, X adlı sosyal medya platformunda yapmış olduğu açıklamada, “Enflasyon son aylarda çok düştü, düşmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bu hoş bir haber. Ancak rehavete yer yok” dedi.

MPC Komitesi, Merkez Bankası rezervlerinin ihraç edilmesiyle finanse edilen devlet tahvili alım stokunun önümüzdeki on iki ay içinde 100 milyar avro azaltılarak toplam 658 milyar avroya düşürülmesi yönünde oy kullandı.

MPC'nin üç yıllık banka faiz oranı, yüzde 5,2'nin biraz altında olarak öngörülüyordu. Para Politikası Raporu tahminlerinde ise TÜFE, (Tüketici Fiyat Endeksi) enflasyonunun yüzde 2 hedefine ulaşması bekleniyordu.

2025 yılının 2. çeyreğine kadar artan ekonomik durgunluğun yurtiçi enflasyon ve dış maliyet baskılarını azaltması beklendiğinden, bu rakamın orta vadede belirlenen hedefin altına düşeceği tahmin ediliyordu.

MPC'nin bir önceki toplantısından bu yana, bölgeler arasında bazı farklılıklar olsa da ülkede küresel büyüme genel olarak ağustos raporu verilerine uygun bir gelişme sağladı.

ÜLKEDE ENFLASYONİST BASKILAR DEVAM EDİYOR

Ülkede spot petrol fiyatları önemli ölçüde yükselirken temel enflasyonist baskılar yüksek kalmaya devam etti.

Petrol fiyatlarının yeniden yukarı yönlü baskısına ve gıda ile temel mal fiyatları enflasyonundaki düşüşlere rağmen yıllık enerji enflasyonundaki azalış ile TÜFE enflasyonunun yakın zamanda önemli ölçüde daha da düşmesi bekleniyor.

Ekonomistler, hizmet fiyatları enflasyonunun aydan aya dalgalanma göstermesi ile birlikte yakın zamanda TÜFE’nin yükseleceğini tahmin ediyor.

Enflasyonun kalıcılığına ilişkin temel göstergelerdeki gelişmeler, hizmet enflasyonuna ilişkin bazı olumsuz haberlerin ortaya çıkmasıyla birlikte karışık bir görünüm sergiledi.

Uzmanlar, sıkı para politikasının iş gücü piyasası ve daha genel olarak reel ekonomideki ivme üzerinde bazı etkileri olduğuna dair artan işaretler olduğunu öne sürüyor.

Sıkı para politikası döngüsünün başlangıcından bu yana Banka faiz oranlarındaki önemli artış göz önüne alındığında, mevcut para politikası duruşunun daraltıcı olduğu görülüyor.

Toplantıda Merkez Bankası Komitesi üyeleri, faiz oranının yüzde 5,25 seviyesinde tutulması yönünde oy çoğunluğunu sağladı.

Para Politikası Komitesi Üyeleri, toplantıda Banka faiz oranını artırmak yerine değiştirmeden dengede tutma kararının daha uygun olduğunu ifade ettiler.

FİYATLARDAKİ BASKILANMALAR AŞIRI DARALTICI PARA POLİTİKASINA NEDEN OLABİLİR

Komite, İngiltere'deki en son açıklanan ekonomik verilerdeki gelişmeler üzerinde durdu ve Banka faiz oranındaki geçmiş artışların ekonomi üzerinde giderek daha fazla baskı oluşturacağını aktardı.

Daraltıcı para politikasının etkisi, ücret artışı ve hizmetler TÜFE enflasyonu gibi yurt içinde oluşturulan enflasyon göstergelerinden ziyade talep ve iş gücü piyasasındaki daraltıcı uygulamalar verilere yansıyacaktı.

İş gücü piyasasının gevşediğine dair işaretler olduğunu söyleyen uzmanlar, Birleşik Krallık’ta TÜFE enflasyonun gerilediğini ve beklenenin altında gerçekleştiğini belirttiler.

Toplantıyla ilgili olarak banka temsilcilerinin temasları ile ağustos ayındaki üretimin, Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ile tutarlı olduğu görüldü.

Ekonomistler, ülkedeki enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine ulaşması gerektiğini söylüyor.

Üyeler, enflasyonist baskıdan sıyrılana kadar sıkılaştırıcı bir politika duruşunun sürdürülmesine karar verdiler.

Ülkede aşırı daraltıcı politika riskleri artmaya devam ettiğinden dolayı ekonomideki para arzı ve enflasyonist dalgalanma olasılığı ihtimali yüksek görülüyor.

Para politikasının sonucunda yaşanan gelişmeler, geçmişteki faiz artışlarından kaynaklanan büyük etkilerin yeniden ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor.

Whatsapp Whatsapp