25 Ocak 2024 Cihannumma Editör Ekibi

Sunuş

Doç. Dr. Ebubekir CEYLAN

Genel Yayın Yönetmeni

Şehir ve şehircilik konusu Türkiye’nin son yıllarda yoğun bir şekilde tartıştığı konuların en önemlilerindendir. Bunu dikkate alarak yakın zamanda Cihannüma olarak iki önemli çalıştay gerçekleştirdik. 26-27 Mart tarihlerinde Gaziantep’te Göç Çalıştayı, 14 Mayıs’ta da Konya’da Şehir ve Medeniyet Çalıştayı düzenledik. Çalıştaylarımızın sonuç raporlarını kamuoyuyla ve ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. Bu kapsamdaki gayretlerimizin devamı olarak Cihannüma Dergi’nin 10. sayısını Şehir ve Şehircilik teması üzerine kurguladık.

Birbirinden kıymetli yazı ve yazarlarımızın bulunduğu bu sayıda Balkanlardaki Üsküp’ten Anadolu’daki Sivas’a, oradan Hicaz’daki Mekke-i Mükerreme’ye ve İdlib’e uzanan bir coğrafyada sizlere farklı şehir manzaraları sunacağız. Kovid-19 salgın sürecinin şehirlerimiz ve şehir yönetimine etkilerini ise dosya yazısı olarak ele aldık.

Şehir ve şehircilik konusu şüphesiz Turgut Cansever anılmadan ele alınamaz. Katılım, sürdürülebilirlik ve adalet/eşitlik başlıkları altında Turgut Cansever’in düşüncesinde şehir ilkelerini ve mimarın yaptığı tercihlerle dünya görüşü arasındaki ilişkiyi dikkatlerinize sunuyoruz. Yazarlarımız bir yandan imar, mimar, ömür ve umran gibi kavramların zihin dünyamızdaki derin anlamları üzerine bizi düşünmeye davet ederken diğer taraftan şehir ve insan arasındaki bağın altını çizerek şehrin ganimet olarak değil emanet olarak görülmesi gerektiğini vurguluyor. Şehir mimarisi ve medeniyet tasavvuru arasındaki ilişkiye dair yazıları, şehrin eğitici gücünü öne çıkaran aynı zamanda şehir ve eğitim ilişkisini İstanbul üzerinden anlatan yazı takip ediyor.

Bu sayımızdaki söyleşimizi Sadettin Ökten Hocamız ile gerçekleştirdik. Hocamız ile toplumsal hayat tarzı ile mekân tasarımı arasındaki ilişkiyi, şehirli olmanın âdâb-ı muaşeretini, Türklerin şehirciliğe katkılarını, modern çağda mahalle kültürünü ihya etme imkanını ve kapitalist tüketim kültürünün şehirleşmeye etkilerini konuştuk.

Dergi editörümüzün yazısı ise sadece güncel bazı filmlerin eleştirisini içermiyor, aynı zamanda çok radikal dönüşümlerin yaşandığı sinema sektörüne ilişkin camiamızın bakışını da eleştirerek önemli bir teklifte bulunuyor.

Bu sayımızda sizleri İdlib’e götürüyoruz. Göçmen meselesinin sıklıkla gündeme geldiği ülkemizde, İdlib’te yaşanan dramları yerinde not ederek okuyucularımızı empati yapmaya davet ediyoruz. Kitabiyat bölümünde ise, geçmiş zamana ait renkleri, sesleri ve şehir kültürüne dair hatıraları kaleme alan Kadir Üredi’nin kitapları üzerine yazılmış bir değerlendirme yazısını beğeninize sunuyoruz.

Ayrıca Metaverse ve elektrikli otomobillere, çok radikal dönüşümlerin yaşandığı sinema sektörüne odaklanan yazılarımızı da ilgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz.

Keyifle okuyacağınız bir sayı olması ümidiyle…

Saygılarımla.

Whatsapp Whatsapp