2 Şubat 2024 Cihannumma Editör Ekibi

Orta Doğu'daki çatışmalar küresel ekonomik görünüme yönelik riskleri artırıyor

Orta Doğu'daki Hamas-İsrail savaşı, dünya enerji piyasalarında hareketlenmeye neden oldu. İsrail'in para birimi şekel değer kaybediyor. Ham petrol varil fiyatı artıyor aynı zamanda altın değer kazanıyor. Uzmanlar ise İran'a uygulanacak herhangi bir yaptırımın petrol üretiminin azalacağını, uzun vadede fiyatların yükseleceğini tahmin ediyorlar.

İsrail'de yaşanan şiddet olayları küresel ekonomiyi kırılgan bir hale getirdi. Küresel petrol arzının neredeyse üçte birine ev sahipliği yapan Orta Doğu'da gerilimin artması ile ham petrol fiyatları hızlı bir şekilde arttı. Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından petrol fiyatı varil başına 89 dolara yükseldi.

Ham petrol fiyatları artarken yüksek enflasyon tehlikesi küresel ekonomiyi yeniden etkisi altına alıyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Hindistan, Çin ve diğer büyük ekonomiler, petrol fiyatlarının yüksek kalması halinde ithalat enflasyonuna maruz kalabilirler.

ABD hükümeti artan faiz oranları, kamu borçları, savunma sanayi harcamaları sebebiyle ekonomik daralmaya girerken aynı zamanda İsrail'e yardıma devam ediyor.

Pentagon, ABD'nin İsrail'e yılda 3 milyar dolar askeri yardımda bulunduğunu açıkladı.

Beyaz Saray'ın yaptığı açıklamaya göre; ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, "Şu anda İsrail'e ek askeri yardımın Doğu Akdenize göndereceğini yolda olduğunu ve önümüzdeki günlerde daha fazlasının da geleceğini" söyledi.

Dış ticaretinin yüzde 90’dan fazlasını deniz yoluyla gerçekleştiren İsrail için Doğu Akdeniz büyük önem arz ediyor.

Jeopolitik olarak bu bölge doğal gaz açısından zenginliği ile İsrail’in enerji anlamında ihtiyacını karşılıyor.

Uzmanlar, İran'a yönelik bir saldırının veya Hürmüz Boğazı'nda herhangi bir aksamanın piyasayı önemli derecede etkileyeceğini öngörüyor.

Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırının ardından çatışmaların üçüncü gününde petrol fiyatları yüzde 2 den fazla yükseldi.

Petrol fiyatlarının artması küresel borsalar üzerinde baskı yarattı ve altına olan talebi artırdı.

OPEC ülkeleri petrol fiyatlarını yüzde 10-12'nin üzerine çıkarmamaya dikkat edeceklerini açıkladı.

ABD ile petrol fiyatlarının belirli seviyelerin üzerine çıkmaması konusunda anlaşma sağladıklarını bildirdi.

Whatsapp Whatsapp